Przygotowywanie świątecznych wypieków to coś, co kochają i dzieci i dorośli. Smakowite pierniczki, kruche ciastka maślane, czy słodkie ciasta z dodatkiem marmolady znikają ze stołu w tempie błyskawicznym. Również makowce czy serniki są bardzo popularne, nie tylko zresztą w okresie wigilijnym.

Wałki i stemple do ciast

grawerowane wałki do ciastaJednak warto zadbać nie tylko o smak potrawy, ale także o jej estetyczny wygląd. W tym celu niezbędne są różnego rodzaju przyrządy służące do dekorowania ciast i ciasteczek. Co jest do wyboru w tym zakresie? Na pewno popularne są nietypowe grawerowane wałki do ciasta lub też stemple. Wykonywane są one z drewna (lepsze, solidniejsze, droższe) lub z tworzywa sztucznego (tańsze, jednak szybciej się zepsują). Wałki pozwalają na szybkie udekorowanie dużej powierzchni ciasta. Wystarczy przejechać wałkiem po cieście, a wzór zostanie odciśnięty. Z kolei stempelki pozwalają na precyzyjne dekorowanie pojedynczych ciastek. Stempelki zajmują miej miejsca i są zwykle tańsze. Obie wersje pozwalają na stworzenie ciekawych, widocznych, ale subtelnych dekoracji na ciasteczkach. A co z dekoracjami kremem? Tu potrzebne będą rękawy cukiernicze oraz tylki. Mają one różne kształty, zrobione są ze stali nierdzewnej.

grawerowane wałki do ciastaOtworki mogą być równe, gładkie, falowane, czy ostre, ząbkowane. Dzięki temu z rękawa wyciska się krem jako równy pasek, z fałdkami, można też go ,,zawijać” np. na babeczkach. Bardziej zaawansowani cukiernicy potrafią z kremu tworzyć przepiękne kwiaty, szyszki czy listki. Do dekoracji sprawdza się też masa cukrowa. Jest to biała masa, która po rozgrzaniu w dłoniach nadaje się do formowania. Masą pokrywa się torty w stylu angielskim, wykonuje się z nich też wszelkie zdobienia. Z masy wyrabia się figurki, kwiaty, czy inne dekoracje. Masa może być malowana barwnikami spożywczymi, posypywana jadalnym brokatem, a także barwiona (choć biały to jej kolor ,,bazowy”). Do dekorowania wykorzystuje się też często czekoladę. Służy ona do oblewania tortów, do tworzenia dekoracyjnych tabliczek, listków, czy płatów. Czekoladowi artyści tworzą rzeźby z czekolady. Zawsze można też wlać roztopioną czekoladę do formy silikonowej, poczekać aż zastygnie i gotową figurkę położyć na tort.

Jak widać jest wiele ciekawych opcji w kontekście zdobienia ciast. Wykorzystuje się do tego wałki, tylki do kremów, masę cukrową, a także czekoladę. Warto dobierać dodatki nie tylko pod względem kształtu i koloru, ale także smaku – jeśli są to dekoracje jadalne np. kremowe, czy czekoladowe. moga one podbić smak deseru.

Kategorie: Handel

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder