Nie da się usmażyć mięsa czy warzyw bez odpowiedniej ilości tłuszczu, jednak wiele dostępnych w sklepach produktów nie nadaje się do tego, mimo zapewnień producenta. Czasem olej czy masło mają niską temperaturę palenia, przez co podczas smażenia wydzielają się szkodliwe związki chemiczne. Czasem tłuszcz jest zbyt kaloryczny, ma dużo tłuszczów trans, czy po podgrzaniu robi się niesmaczny.
Wykorzystywanie oliwy
Tłuszcze wykorzystuje się także do pieczenia, do smarowania pieczywa, czy do polewania sałatek. Tu jednak pojawia się problem taki, że nie każdy produkt da się dobrze rozsmarować czy nie zmieni smaku warzyw. Co zatem wybrać? Sprawdzoną opcją do gotowania jest oliwa z oliwek. Przez badaczy jest uznawana za jeden z najzdrowszych tłuszczów. Zawiera kwasy omega, mające korzystny wpływ na działanie organizmu, a także różne witaminy. Dzięki delikatnemu smakowi nie zaburzy smaku potrawy, można ją spożywać zarówno na zimno, jak i na gorąco. Do czego można ją wykorzystać i jaką oliwę wybrać? Zawsze należy celować w produkt z pierwszego tłoczenia, tak by mieć pewność, że kupujemy to co najlepsze. Do wyboru jest oliwa czysta, jak i smaczna oliwa z oliwek aromatyzowana. Ta druga może zawierać czosnek, płatki chilli, bazylię, oregano czy inne przyprawy.
Dzięki nim zyskuje niesamowity smak i aromat. Gdzie ją wykorzystać? Będzie idealna jako dressing do sałatek. Nie trzeba wtedy robić żadnej mieszanki, sosu ani niczego innego – wystarczy polać warzywa oliwą aromatyzowaną i gotowe! Będzie dobra także do moczenia chleba – to śródziemnomorski patent na zastąpienie masła czy margaryny. Kawałki chleba, focacci, czy bułki się odrywa i macza w oliwie rozsmarowanej na talerzu. Oliwę można wykorzystać także do przygotowania mięsa. Po dodaniu do niej przypraw będzie podstawą marynaty, a potem można na niej smażyć. Warto wspomnieć także że dostępna jest oliwa z oliwek w sprayu. Dzięki specjalnej butelce nie trzeba odmierzać łyżeczkami oliwy czy jej rozsmarowywać palcami. Kiedy się sprawdzi? Kiedy chcemy natłuścić formę do pieczenia ciasta, patelnie do smażenia (prawie) bez tłuszczu, czy też jeśli chcemy zjeść chleb lub sałatkę z minimalną ilością tłuszczu – wtedy wystarczy psiknąć parę razy oliwą i gotowe!
Podsumowując, oliwa z oliwek to produkt który mógłby zagościć w każdej kuchni. Sprawdzi się przy sałatkach, mięsach, czy chlebie. Ma ciekawy smak, delikatny aromat, może mieć w sobie różne dodatki. Warto zainwestować w bardzo dobrą oliwę z pierwszego tłoczenia ze sprawdzonego sklepu internetowego.
0 komentarzy