• Przechowalnia 0
  • Regulamin

    Regulamin

    Regulamin


    Regulamin zakupów w internetowym sklepie firmy El-decor Eliza Kopcińska
    I. Informacje ogólne.
    II. Transakcje.
    III.
    Sposoby płatności, statusy zamówień.
    IV. Punkty wydań osobistych.
    V. Dokumenty.
    VI. Dostawa.
    VII.
    Zmiana lub anulowanie zamówienia, reklamacje, zwrot towaru.

    VIII

    IX
     
    Polityka prywatności

    Postanowienia końcowe.

    I.   Informacje ogólne.

    1.   Sprzedającym jest firma El-Decor. z siedzibą 84-200 Wejherowo ul.3 Maja 7, oddział 30-716 Kraków ul.Przewóz 21, NIP: 9490201761, REGON: 221903171. 

    2.  Wszystkie ceny widoczne w sklepie internetowym są detalicznymi cenami brutto (zawierają podatek VAT, cła oraz wszelkie inne daniny publiczne) wyrażonymi w złotych polskich (PLN). Ceny nie zawierają jednak kosztów przesyłki, które sa wskazywane podczas składania zamówienia.

    3.   Ceny widniejące na stronie sklepu El-Decor oraz opisy towarów są tylko informacją handlową a nie ofertą, w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Są one wiążące (na potrzeby konkretnej umowy) dopiero po potwierdzeniu przyjęcia zamówienia do realizacji przez Sprzedającego. 

    4.   Cena widniejąca przy każdym towarze jest obowiązująca do wyczerpania zapasów magazynowych. Sprzedający zastrzega sobie prawo zmiany cen towarów w sklepie, udzielania Klientom rabatów, zamieszczania  informacji o towarach, organizowania i odwoływania akcji promocyjnych na stronach sklepu oraz wprowadzania w nie zmian. W przypadku sprzedaży promocyjnej, gdy dostępna jest ograniczona ilość towaru, realizacja zamówień następuje w kolejności otrzymywania przez Sprzedającego potwierdzonych zamówień na towary, aż do wyczerpania zapasów objętych promocją.

    Cena podana przy każdym towarze jest wiążąca w chwili złożenia przez Klienta zamówienia. Cena ta nie ulegnie zmianioe niezależnie od zmian cen w Sklepie Internetowym., które mogą się pojawić w odniesieniu do poszczególnych towarów po złozeniu przez Klienta Zamówienia.

    5.   Do ceny zakupu towaru doliczany jest koszt dostawy.

    6.   Sprzedający oświadcza, że oferowane w sklepie internetowym towary posiadają wszelkie wymagane przez polskie prawo atesty. 

    7.   W przypadku braku części lub całości zamówionego towaru w magazynie, Sprzedający niezwłocznie powiadomi o tym Kupującego i, jeżeli Kupujący uiścił zapłatę za towar, zwróci mu całą otrzymaną sumę lub ustali z Kupującym inny termin dostawy.

    8.    Wszystkie produkty/usługi oferowane w sklepie El-Decor Eliza Kopcińska są fabrycznie nowe, wolne od wad fizycznych i prawnych, oraz zostały legalnie wprowadzone na rynek polski.

    II.   Transakcje.

    1.   Zamówienie w sklepie internetowym firmy El-Decor realizuje się przez stronę internetową sklepu, wypełniając stosowne formularze. Dane Klienta wpisane na formularzu rejestracyjnym lub zakupu zostają, za Jego zgodą, wprowadzone do bazy danych sklepu internetowego:  www.broszka.com.pl   Administratorem tych danych jest El-Decor Eliza Kopcińska z siedzibą 84-200 Wejherowo ul.3 Maja 7/9, oddział 30-716 Kraków ul.Przewóz 21, NIP  9490201761,  REGON  221903171. Baza danych sklepu  www.broszka.com.pl  została stworzona wyłącznie w celu umożliwienia Klientom składania Zamówień oraz ich realizacji i nie jest udostępniana innym podmiotom. Ta baza danych została stworzona w celu nawiązania, ukształtowania treści, zmiany czy też rozwiązania stosunku umownego (umowa o świadczenie usług drogą elektroniczną i umowa sprzedaży). Administrator powierza przetwarzanie danych osobowych Klienta wyłącznie w zakresie niezbędnym do wykonania usługi przewozu towaru do Klienta podmiotom świadczącym fachowe usługi spedycji towarów wskazanym poniżej:

    a)   FedEx Express 05-092 Łomianki ul.Kolejowa 323

    b)   DHL Expres Poland Sp. z o.o. 02-823 Warszawa ul.Osmańska 2 nr KRS  0000047237

    c)   Schenker Sp. z o.o.  01-237 Warszawa ul.Ordona 2a nr KRS  000040104

    d)   Raben Polska Sp. z o.o. 62-023 Gądki ul.Poznańska 71 nr kRS  000044200

    e)   Poczta Polska S.A. 00-940 Warszawa ul.Rakowiecka 26 nr KRS  0000334972

    f)   Siódemka S.A. 03-876 Warszawa ul.Matuszewska 14 nr KRS  0000384905

    g)   DPD Polska Sp. z o.o., 02-274 Warszawa ul.Mineralna 15

    Przesyłki są dostarczane Pocztą Polską zazwyczaj w ciągu 2-5 dni. El-Decor Eliza Kopcińska nie odpowiada za opóźnienia w dostawie spowodowane nie wywiązaniem się przez Pocztę Polską z umów obsługi przewozowej i pocztowej.

    Klient ma prawo do weryfikacji Swoich danych, dostępu do ich treści oraz poprawy. W celu realizacji tych uprawnień prosimy Klientów o korzystanie z opcji w ramach swojego konta, z adresu El-Decor Eliza Kopcińska oddział 30-716 Kraków ul.Przewóz 21 lub telefonicznie pod numerem 885 464 927.

    Podanie danych osobowych jest dobrowolne lecz konieczne do dokonania rejestracji i zakupu w Sklepie Internetowym. Administrator może przetwarzać następujące dane osobowe Klienta:

    a)  Nazwisko i imiona Klienta

    b)  Adres zameldowania na pobyt stały lub adres siedziby

    c)  Adres dostawy (jeśli jest inny niż w punkcie b)

    d)  Adres elektroniczny (e-mailowy)

    e)  Numer telefonu

    f)  Numer NIP  (dla firm)

    Administrator, zgodnie z art. 18 ust.3 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną z dnia 18 lipca 2002 roku (Dz.U.Nr 144, poz. 1204) wskazuje, że podanie danych z podpunktów a, b, c, d, e  jest niezbędne do świadczenia usług drogą elektroniczną (z wyjatkiem usługi "newslettera" dla której wystarczajace jest podanie adresu e-mail).

    3.   Klienci zarejestrowani mogą obserwować status Swoich zamówień, mają wgląd w historię Swoich transakcji (w zakładce "moje konto"; Zakładka pojawia się w górnym rogu menu programu, po zalogowaniu) 

    4.   Do złożenia zamówienia niezbędne są m.in. wypełnienie stosownego formularza i podanie danych adresowych oraz wybór sposobu dostawy i zapłaty a także akceptacja regulaminu internetowego sklepu firmy El-Decor oraz wyrażenie zgody na wykorzystanie i przetwarzanie Swoich danych osobowych w celu realizacji zamówienia (zgodnie z przepisami ustawy o ochronie danych osobowych z dnia 29.08.1997). *

    5.   Po złożeniu zamówienia Kupujący dostaje potwierdzenie (drogą elektroniczną) o złozeniu zamówienia. Kupujący powinien sprawdzić zgodność danych na potwierdzeniu z zamówieniem i w razie jakichkolwiek niejasności, pomyłek lub błędów skontaktować Się ze Sprzedającym w trybie natychmiastowym, drogą telefoniczną lub elektroniczną (zakładka KONTAKT). Ze względu na funkcjonowanie w internecie różnych programów antyspamowych, może się zdarzyć, że takie potwiedzenie nie dotrze do Kupującego. W takim przypadku należy się skontaktować z obsługą sklepu.   

    6.   Realizacja zamówienia przez Sprzedającego jest uzależniona od tego jaką formę dostawy i płatności wybrał Kupujący i odbywa się w terminach podanych w punkcie III niniejszego regulaminu (Sposoby płatności).

    7.   Zamówienia za które Sprzedający nie otrzyma zapłaty w terminie do 3 dni roboczych od momentu ich złożenia będą usuwane z systemu i nie są wiążące dla Sprzedającego. 

    8.   W przypadku problemów z procedurą zamówienia proszę otworzyć okno JAK ZAMAWIAĆ (menu na szarym pasku) lub proszę skontaktować się z obsługą naszego sklepu (okienko KONTAKT).   

    III.   Sposoby płatności. 

    1.   Pobranie - Kupujący płaci przy odbiorze towaru Kurierowi. Zapłata następuje w formie gotówkowej. W wypadku tej formy płatności Kupujący dodatkowo ponosi opłatę manipulacyjną (dla firmy kurierskiej). Przy wyborze tej formy płatności kompletowanie zamówienia rozpoczyna się maksymalnie do 2 dni roboczych po  otrzymaniu zamówienia przez Sprzedającego. Wysyłka skompletowanego towaru następuje w ciągu 3-14 dni roboczych. W przypadku wydłużenia tego terminu obsługa sklepu skontaktuje się z Kupującym.  

      2. Przelew na konto Sprzedającego - przy wyborze tej formy płatności kompletowanie zamówienia rozpoczyna się maksymalnie do 2 dni roboczych po uznaniu zapłaty na koncie Sprzedającego i może potrwać 3-14 dni roboczych.   

    3.    Odbiór w punkcie wydań - osobisty odbiór towaru w punkcie wydań w Krakowie. Szykowanie zamówienia następuje maksymalnie do 2 dni roboczych po otrzymaniu zamówienia. Płatność gotówką. Odbiór towaru następuje po telefonicznym lub mailowym potwierdzeniu przez Sprzedającego terminu odbioru (standardowo 3-14 dni roboczych).

     4.   Złożonym zamówieniom mogą być przypisane różne statusy. O zmianie statusu Klient jest powiadamiany drogą mailową. 

    5.   Sprzedający zastrzega sobie prawo wydłużenia terminów podanych w podpunktach 1-4 punktu III niniejszego regulaminu w sytuacjach nadzwyczajnych w tym m.in w przypadku braku towaru w magazynie lub w przypadku klęsk żywiołowych itp.. W sytuacji gdy Sprzedający zmuszony jest wydłużyć czas realizacji zamówienia skontaktuje się On niezwłocznie z Kupującym w celu omówienia nowych warunków dostawy.  

    IV.   Punkty wydań. 

    Kraków ul.Przewóz 21, tel. 513 125 361, 12 266 66 42, 266 15 48
    czynny pn.-pt. 8-17, sob. 8-13

    V.   Dokumenty.

    Do każdego realizowanego zamówienia wystawiana jest faktura VAT (na firmę lub faktura zakupu dla Osoby prywatnej).  

    VI.   Dostawa. 

    1.   Zamówione towary dostarczane są wyłącznie na terytorium Rzczypospolitej Polskiej.

     2.   Podane na stronach sklepu opłaty za dostawę uwzględniają towary o standardowych (dla firm kurierskich) gabarytach. Opłaty zaproponowane Kupującemu są za każdym razem analizowane przez pracowników firmy El-Decor w celu wyboru transportu najtańszego dla Kupującego. Sprzedający zastrzega sobie możliwość zmiany firmy przewozowej również po złożeniu zamówienia przez Kupującego. 

    3.   Koszt dostawy towaru pokrywa wyłącznie Kupujący. Całkowity koszt dostawy jest zależny od wagi towaru oraz jego wymiarów. Sprzedający zastrzega sobie mozliwość wstrzymania dostawy do czasu skontaktowania się z Kupującym w wypadkach, gdy koszt dostawy wydaje się relatywnie duży a Sprzedający ma możliwość zaproponowania dostawy alternatywnej. 

    4.   Kupujący ma prawo oceny stanu towaru oraz zgodności dostawy z zamówieniem w momencie dostawy przez Kuriera i w jego obecności. W przypadku jakiejkolwiek niezgodności lub wątpliwości Kupującego co do stanu przesyłki (ubytek lub uszkodzenie przesyłki) należy sporządzić stosowny protokół (druk powinien posiadać Kurier) zawierający opis uszkodzenia. Reklamowany towar proszę wraz z fakturą zwrócić Kurierowi. Jeżeli paczka zawiera więcej niż jeden towar proszę zwrócić wszystkie. Koszt transportu zwrotnego ponosi Sprzedający. Po otrzymaniu zwrotu towaru Sprzedający dokona wymiany towaru na nowy i wyśle go na swój koszt. W przypadku stwierdzenia uszkodzenia towaru w terminie późniejszym prosimy o skontaktowanie się z nami w celu podjęcia procedur reklamacyjnych.

    Proszę pamiętać, że:

    Kupujący ma prawo zbadać stan przesyłki przed wydaniem jej przez Przewoźnika.

    Jeżeli przed wydaniem przesyłki okazało się, że doznała ona ubytku lub uszkodzenia to Przewoźnik ma obowiązek sporządzenia protokołu szkody. Przewoźnik powinien te czynności wykonać także na żadanie Kupującego, jeśli twierdzi On (Kupujący), że przesyłka jest naruszona.

    Jeżeli Kupujący stwierdzi, po wydaniu przesyłki, że jest w niej ubytek lub uszkodzenie niedające się z zewnątrz zauważyć przy odbiorze, to m aprawo, niezwłocznie po ujawnieniu szkody, nie później jednak niż w ciągu 7 dni od odbioru przesyłki, żądać od Przewożnika ustalenia stanu przesyłki.

     5.   Kupujący powinien otrzymać dostawę w ciągu 3 dni roboczych po zmianie statusu zamówienia na zrealizowane (lub w przypadku dwóch dni roboczych po uznaniu wpłaty na koncie bankowym Sprzedającego w przypadku płatności bezpośrednio na jego konto). W razie opóźnienia w doręczeniu przesyłki Kupujący powinien niezwłocznie skontaktować się ze Sprzedawcą.

     6.   Przed odebrniem przesyłki od Kuriera należy sprawdzić czy opakowanie nie uległo uszkodzeniu w transporcie. Jeśli opakowanie nosi znamiona uszkodzenia lub otwierania, przesyłki nie należy przyjmować. W takim wypadku Kupujący powinien, w obecności Kuriera, sporządzić protokół szkody i skontaktować się jak najszybciej ze sprzedającym, w celu wyjaśnienia sprawy oraz odnotowania zdarzenia.       

     7.   Przed uiszczeniem zapłaty oraz pisemnym potwierdzeniem odbioru, Kurier nie może wydać paczki Kupującemu. Warto jednak poprosić Kuriera aby uczestniczył w sprawdzeniu zawartości przesyłki, upewniając się czy doszła w stanie nienaruszonym. W sytuacji gdyby Kurier odmówił, należy Go poinformować, że w przypadku uszkodzenia lub niezgodności będzie musiał przyjechać ponownie w celu sporządzenia protokołu uszkodzenia. Firma kurierska ma obowiązek sporządzenia takiego protokołu z Odbiorcą przesyłki w terminie 7 dni od jej doręczenia. Sprawdzenie przesyłki oraz zgłoszenie reklamacji w dniu odbioru, jest niezbędnym warunkiem uwzględnienia ewentualnych roszczeń Kupującego z tytułu uszkodzenia lub okradzenia przesyłki w transporcie.  

    8.   Informacje znajdujące się na stronach internetowych sklepu nie stanowią oferty w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Klient składając zamówienie za pomocą mechanizmów dostępnych na internetowych stronach sklepu, składa ofertę kupna określonego towaru na warunkach podanych w opisie produktu. Moment zawarcia umowy kupna-sprzedaży następuje podczas pisemnego potwierdzenia odbioru towaru przez klienta na liście przewozowym przesyłki.

    9.  Właściciel sklepu internetowego dokłada wszelkich starań, aby opisy i dane techniczne umieszczonych w sklepie produktów/usług były zgodne z rzeczywistością. Nie ponosi jednak odpowiedzialności za błędne podanie parametrów i właściwości towaru, lub nagłą ich zmianę przez jego producenta. Niemniej, w każdym przypadku, gdy dane (w tym opisy i dane techniczne produktów) prezentowane na witrynie internetowej sklepu w dniu złożenia przez konsumenta zamówienia nie pokrywałyby się z rzeczywistością, w ciągu 10 dni od daty zakupu ma on prawo odstąpienia od umowy bez podania przyczyn, zgodnie z przepisami o odstąpieniu od umowy zawartej na odległość.

    VII.   Zmiana lub anulowanie zamówienia, reklamacje, zwrot towaru..

     1.   Staramy się aby zamówienia składane w naszym sklepie były realizowane jak najszybciej. Jeżeli Chcecie Państwo coś zmienić lub anulować zamówienie prosimy o jak najszybsze poinformowanie nas o tym. Najlepiej to zrobić mailem lub telefonicznie. Numery telefonów znajdziecie Państwo "klikając" okienko KONTAKT. Zamówień które zostały już wysłane nie możemy modyfikować. 

    2.   Podstawa i zakres odpowiedzialności Sprzedawcy wobec Klienta będącego jednoczśnie konsumentem w rozumieniu art.22[1] Kodeksu Cywilnego z dnia 23 kwietnia 1964 roku (dz.U.Nr 16, poz.93 ze zm.) z tytułu niezgodności towaru z umową są okreslone ustawą o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu Cywilnego z dnia 27 lipca 2002 roku (Dz.U. Nr 141, poz. 1176 ze zm.). Zgodnie z Art.10 Ustawy o Szczególnych Warunkach Sprzedaży Konsumenckiej z dn. 27 lipca 2002 roku sklep ponosi odpowiedzialność przez 2 lata od daty zakupu w przypadku niezgodności towaru z umową. Klient traci uprawnienia określone w w/w ustawie jeżeli w ciągu dwóch miesięcy od stwierdzenia niezgodności towaru z umową nie zawiadomi sklepu o tym fakcie. W przypadku sprzedaży nie stanowiącej sprzedaży konsumenckiej wyłącza sie przepisy zawarte w artykułach 556-576 Kodeksu Cywilnego.

    3.   W przypadku niezgodności towaru z umową, reklamowany towar należy odesłać, wraz z pismem określającym rodzaj niezgodności oraz oczekiwanie Kupującego dotyczące sposobu realizacji zobowiązań przez firmę El-Decor Eliza Kopcińska, na koszt Sprzedającego. Określając sposób realizacji zobowiązań Kupujący ma prawo żądać doprowadzenia do stanu zgodnego z umową poprzez nieodpłatną naprawę albo wymianę chyba że są one niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów. Jeżeli firma El-Decor nie będzie w stanie wywiązać się z żądań Kupującego to może On domagać Się stosownego obniżenia ceny lub odstapić od umowy.  Wówczas Sprzedający zawiadomi o tym fakcie Kupującego i zwróci Kupującemu całą otrzymaną od Niego kwotę pieniężną co nastąpi niezwłocznie, nie później jednak niż w teminie 3 dni od momentu zawiadomienia Kupującego.

     4.   Firma El-Decor ustosunkuje się do żądań Klienta w terminie do 2 dni roboczych od momentu zgłoszenia przez Kupującego niezgodności towaru z umową. Za dzień zgłoszenia niezgodności przyjmuje się dzień dostarczenia reklamowanego towaru do firmy El-Decor. Firma El-Decor może odpowiedzieć Kupującemu w formie listu poleconego (uznaje się datę stempla pocztowego) lub drogą elektroniczną lub w inny, wskazany przez Kupującego sposób. Brak odpowiedzi w ciagu 14 dni kalendarzowych jest równoznaczny z uznaniem żądań Kupującego. 

    5.   W wypadku uznania reklamacji i związanych z tym zobowiązań finansowych firmy El-Decor, firma El-Decor w terminie do 3 dni roboczych  wygeneruje odpowiednie dokumenty księgowe i wyśle listem poleconym (na swój koszt) do Kupującego oryginał i kopię faktury korygującej wraz z prośbą o ich podpisanie. Firma El-Decor zwróci Kupującemu kwotę wynikającą z żądań Klienta w terminie do 3 dni roboczych od momentu otrzymania od Kupującego podpisanej kopii faktury korygującej oraz  informacji o numerze konta na które zwrot ma zostać dokonany. W  przypadku gdy realizacja żądań Kupującego wiąże się z dostawą naprawionego lub nowego towaru do Kupującego, koszt dostawy pokrywa Sprzedający a jej termin jest uzależniony od dostępności towaru. Również jeśli Kupujący odstąpi od umowy z powodu niezgodności towaru z umową koszt dostaw (pierwotna i zwrotna) pokrywa Sprzedający

     6.   Zgodnie z ustawą z dnia 2 marca 2000 r. o Ochronie Niektórych Praw Konsumentów oraz o Odpowiedzialności za szkody Wyrządzone Przez Produkt Niebezpieczny (Dz.Ust. nr 22 poz. 271, Art. 2,, Pkt. 2) Konsument ma prawo do zwrotu zamówionego towaru w terminie 10 dni od jego otrzymania, bez podania przyczyn wg zasad wynikających z przepisów dotyczących zawierania umów na odległość. Wskazane w tym punkcie prawo dotyczy sprzedaży konsumenckiej a więc stosuje się wyłącznie do sprzedaży dla osób fizycznych dokonujących zakupu w celu niezwiązanym z działalnością gospodarczą lub zawodową. Towar zwracany w tym trybie zostanie przyjęty tylko i wyłącznie wtedy gdy będzie odesłany w pełni kompletny, nieuszkodzony oraz bez śladów używania. W tym trybie Kupujący odsyła towar do Sprzedającego na Swój (Kupującego) koszt. Do przesyłki zwrotnej należy dołączyć pisemne oświadczenie o odstąpieniu od umowy (wzór takiego pisma znajduje się w kolejnym punkcie niniejszego paragrafu) oraz informację o numerze konta Kupującego, na które Sprzedający zwróci całą uiszczoną przez Kupującego kwotę. W ciągu dwóch dni roboczych towar i dokumenty zostaną sprawdzone pod kątem spełnienia wymagań tego punktu regulaminu. Jeśli wymagania te będą  spełnione to Sprzedający w ciągu następnych trzech dni roboczych wystawi Kupującemu fakturę korygującą, której oryginał i kopia zostaną wysłane do Kupującego listem poleconym.  Kupujący jest proszony o odesłanie podpisanej kopii faktury korygującej (na Swój koszt). Zwrot kwoty uiszczonej przez Kupującego (wraz z odsetkamu ustawowymi) przy zakupie towaru nastąpi w terminie do 3 dni roboczych od otrzymania przez Sprzedającego wymaganych dokumentów. 

    7.   Wzór Oświadczenia Kupującego o zwrocie towaru: Oświadczam, że rezygnuję z zakupionego, w firmie El-DEcor. z siedzibą 84-200 Wejherowo ul.3 Maja 7, towaru do faktury o numerze ..... (proszę wpisać nr wystawionej Kupującemu faktury). (data i podpis Kupującego).

    8.   Wszelką korespondencję prosimy kierować na adres: El-Decor Eliza Kopcińska, 30-716 Kraków ul.Przewóz 21 lub drogą elektroniczną na adres e-mailowy   broszkad@interia.pl

    9.   Gwarancja, oraz prawo odstąpienia od umowy nie obowiązują, gdy produkt dotknięty jest uszkodzeniami mechanicznymi pochodzenia zewnętrznego. Dlatego zawsze przed odebraniem przesyłki z poczty należy sprawdzić, czy opakowanie nie uległo uszkodzeniu w transporcie. W szczególności należy zwrócić uwagę na stan taśm lub plomb naklejonych na przesyłkę. W przypadku, gdy opakowanie przesyłki nosi znamiona uszkodzenia lub, gdy plomby (taśmy) są zerwane należy nie przyjmować przesyłki i w obecności kuriera sporządzić protokół szkody oraz skontaktować się jak najszybciej ze sprzedawcą w celu wyjaśnienia sprawy. Sprawdzenie przesyłki przy odbiorze jest niezbędnym warunkiem uwzględnienia ewentualnych roszczeń Klienta z tytułu uszkodzenia czy okradzenia przesyłki w transporcie.

     VIII.   Polityka prywatności.

    Sklep internetowy   www.broszka.com.pl    będzie wykorzystywał oraz zbierał dane o swoich Klientach jedynie w takim zakresie jak jest to niezbedne do swiadczenia usług drogą elektroniczną oraz za pośrednictwem firm spedycyjnych a także w celu skontaktowania się z Kupującym (jeśli wymaga tego sytuacja z zamówieniem przez Niego złożonym). Może się zdarzyć wykorzystanie adresów IP naszych Klientów jesli potrzebne to będzie do diagnozy problemów związanych z pracą naszego serwera. Okazjonalnie witryna  www.broszka.com.pl  wykorzystuje pliki cookies aby np. ustalić ranking najczęściej oglądanych lub kupowanych towarów. Osoby niepełnoletnie nie powinny wysyłać żadnych informacji, dokonywać zamówień ani rejestrować się na stronach naszego Sklepu Internetowego bez wiedzy Swoich Rodziców. Nasz sklep internetowy zaopatrzony jest w środki bezpieczeństwa, majace na celu ochronę danych pozostających pod naszą kontrolą przed utratą, niewłasciwym zastosowaniem lub modyfikacją. Zobowiązujemy się chronić wszelkie informacje ujawnione nam przez naszych Klientów zgodnie z normami ochrony bezpieczeństwa i zachowania poufności. Prawa dostępu do danych osobowych ma tylko ograniczona liczba pracowników. Każdy z Klientów naszego sklepu może swoje dane weryfikować lub usunąć jak też zażądać tego od naszej firmy.

    IX.   Postanowienia końcowe.

     1.   Róznice między wyglądem towaru prezentowanego na stronie internetowej sklepu El-Decor  a wyglądem dostarczonego towaru, takie jak np. odcień towaru, proporcje towaru etc. nie stanowią podstawy do reklamacji towaru.

     2.   Wszystkie prezentowane na stronie sklepu internetowego firmy El-Decor towary i nazwy są używane wyłącznie w celach identyfikacyjnych i mogą byc zastrzeżonymi znakami towarowymi odpowiednich właścicieli.

     3.   Złożenie zamówienia w sklepie internetowym firmy El-Decor jest równoznaczne z wyrażeniem zgody na przechowywanie i przetwarzanie (do celów skutecznej realizacji złożonego zamówienia oraz dostawy towaru) przez firmę El-Decor. danych osobowych zawartych w zamówieniu , zgodnie z przepisami ustawy z dnia 29.08.1997 o ochronie danych osobowych (Dz.U. z 2002 r. Nr 101, poz.926 z późn.zmianami). Dane osób zarejestrowanych będą, za Ich zgodą przetwarzane w celu dostarczania informacji handlowych o promocjach, wyprzedażach, rabatach oraz ciekawych ofertach marketingowych w formie newslettera. Kupujący ma prawo do wglądu w przechowywane przez firmę El-Decor Swoje dane osobowe, do ich zmiany lub usunięcia z systemu.

     4.   Firma El-Decor zastrzega sobie prawo do odmowy realizacji zamówienia w sytuacji, gdy historia współpracy podważa wiarygodność i rzetelność Kupującego.

     5.   W sprawach nieuregulowanych niniejszym regulaminem bedą miały zastosowanie stosowne przepisy Kodeksu Cywilnego. oraz przepisy ustawy z dnia 02.03.2000 o ochronie niektórych praw konsumentów.

     6.   Wszelką korespondencję prosimy kierować na adres: El-Decor 30-716 Kraków ul.Przewóz 21. lub drogą elektroniczną :   www.broszka.com.pl

     7.   El-Decor zastrzega sobie prawo zmiany niniejszego regulaminu pod warunkiem ogłoszenia jego treści.

     8.   Do złożenia zamowienia w sklepie internetowym firmy El-Decor konieczna jest pełna akceptacja niniejszego regulaminu.